TOP 12 najlepších krémov do vianočných koláčov: Už nikdy nebudete chcieť iné

Publikácia: 28.11.2022

Každý rok si dávate predsavzatie, že tento rok bude vaše vianočné pečivo naozaj vymazlené a potom sa pristihnete, ako zase zlepujete jednotlivé kúsky marmeládou? Poďte sa tento rok pripraviť na finálne zdobenie a plnenie s predstihom a po vašich koláčoch sa len zapráši! Kde začať? Napríklad našimi tipmi na tradičné aj netradičné krémy do vianočných koláčov, ktorých pre vás máme rovno 12.

Krémy do koláčov, ktoré použijete nielen na Vianoce

Krémy do vianočných koláčov sa rozlišujú podľa základu: napr. na maslové, tvarohové alebo pudingové, ďalej potom podľa jednotlivých príchutí, ktoré je možné rôzne kombinovať.

Receptov na krémy a náplne tak existujú stovky - a nám je jasné, že v predvianočnom zhone nemáte čas sa nimi preberať. Uľahčili sme vám preto prácu a vybrali krémy do vianočného pečiva, ktoré pokrývajú všetko od osvedčených klasík až po nové a nevšedné príchute.

TIP: Naše krémy do koláčov sa vám môžu hodiť aj do narodeninových tort, cupcakes a ďalších zákuskov počas celého roka, takže si článok uložte, nech ho ľahko nájdete, kedykoľvek budete potrebovať.

vianočné pečivo
zdroj: Diliara Garifullina / Unsplash

Salko krém do koláčov

Krém do koláčov zo Salka je veľmi jednoduchý, rýchly a univerzálny. Použiť možno Salko klasické, čokoládové aj karamelové. Rovnako do základu môžete pridať extrakty rôznych príchutí, prípadne potravinárske farbivá.

Ingrediencie:

  • 1 plechovka Salka
  • 250 g masla

Postup:

Zmäknuté maslo vyšľahajte so Salkom (a ďalšími ingredienciami) do hladkého krému. S ručným šľahačom vám to zaberie zhruba 10 minút. Výsledný krém je tuhý, dobre drží tvar a skvele sa s ním pracuje.

Maslový krém do koláčov

Jednoduchý krém do koláčov, ktorý môžete použiť v jeho základnej podobe, alebo do neho pridať ďalšie ingrediencie, vďaka čomu ľahko vyrobíte širokú škálu krémov s minimálnym úsilím. Na inšpiráciu napríklad kakaový, kávový, škoricový, jahodový, kokosový, mandľový alebo orechový krém do koláčov.

V závislosti od vašich schopností si môžete vybrať z dvoch možných spôsobov prípravy krému. Nasledujúci recept neobsahuje vajcia a je vhodný pre začiatočníkov.

Ingrediencie:

  • 140 g masla
  • 280 g práškového cukru (presiateho)
  • 1–2 PL lyžice mlieka

Postup:

Utrite do hladka zmäknuté maslo s polovicou cukru, potom pridajte zvyšok cukru, 1 PL lyžicu mlieka a šľahačom vyšľahajte. Na záver pridajte druhú lyžičku mlieka, zamiešajte a dajte do chladničky odležať aspoň na dve hodiny. Ďalšie ingrediencie v podobe extraktov či čerstvých surovín pridávajte spoločne s druhou dávkou cukru.

Maslový krém sa výborne hodí nielen na zlepenie koláčov či makrónok, ale aj na premazanie tort alebo zdobenie cupcakes.

Maslový krém pre pokročilejších

Ingrediencie:

  • 250 g masla
  • 5 PL krupicového cukru
  • 1 vajce

Postup:

Vajcia s cukrom vložte do nerezovej misky a nad vodným kúpeľom vyšľahajte do hustej zmesi. V druhej miske vyšľahajte maslo do peny. Do maslovej peny postupne pridávajte vyšľahané vajcia a jemným miešaním všetko spojte do hladkého krému.

Ďalšie ingrediencie v podobe extraktov či čerstvých surovín zašľahajte do maslovej peny.

Čokoládový krém do koláčov

Lahodný čokoládový krém má okrem chuti ešte jednu výhodu – čokoláda sa pridáva až na koniec, pokiaľ teda nestíhate, stačí kúpiť jednu bielu a jednu tmavú čokoládu. Z jedného základu následne vytvoríte dva rôzne farebné a chuťovo odlišné krémy, ktorými môžete naplniť napríklad košíčky.

Ingrediencie:

  • 250 g masla
  • 140 g práškového cukru (presiateho)
  • 25 g hladkej múky
  • 1 žĺtok
  • 125 ml mlieka
  • 1 vanilkový cukor
  • 60 g jemne nastrúhanej čokolády (biela, tmavá, horká…)

Postup:

V menšej rajnici zmiešajte mlieko s múkou a pomaly priveďte do varu. Za neustáleho miešania varte do zhustnutia (cca 3 minúty), potom odstavte a nechajte vychladnúť. V miske utrite do peny maslo, žĺtok a oba cukry. Do hotovej maslovej peny postupne primiešajte vychladnutú kašu – musí byť naozaj vychladnutá, inak sa maslo rozpustí a žĺtok zdrvne. Na záver pridajte nastrúhanú čokoládu a vyšľahajte do hladkého krému.

Nutelový krém do koláčov

Len tak samotná Nutella sa dá použiť na zlepenie akéhokoľvek pečiva, s ktorým nechcete mať veľa práce. Pokiaľ však chcete urobiť dojem, skúste tento lahodný nutelovo-pudingový krém, ktorý sa bude skvele hodiť ako náplň do cukroviniek z orechového cesta.

Ingrediencie:

  • 5 PL Nutelly
  • 250 g masla
  • 500 ml mlieka
  • 2 vrecká čokoládového pudingu

Postup:

Uvarte puding a nechajte ho úplne vychladnúť. Zatiaľ čo puding chladne, utrite Nutelu a maslo do hladkej peny. Do hotovej peny postupne ručne zapracujte vychladnutý puding, vyšľahajte do hladka a máte hotovo.

Orechový krém do koláčov

Orechový krém môžete použiť ako náplň do plnených orechov alebo ako krém do košíčkov. Okrem klasických vlašských orechov môžete použiť aj lieskové alebo pistáciové orechy, mandle či o niečo menej tradičné pekanové orechy, ku ktorým sa skvele hodí pridať ešte javorový sirup.

Ingrediencie:

  • 140 g masla
  • 125 ml mlieka
  • 130 g práškového cukru (presiateho)
  • 1 vanilkový cukor
  • 6 PL mletých orechov
  • 1 PL vanilkového pudingu

Postup:

Rozmiešajte puding v mlieku, uvarte do zhustnutia a nechajte vychladnúť. V miske utrite do peny maslo s oboma cukrami. Do maslovej peny postupne zapracujte (po lyžiciach) vychladnutý puding, vyšľahajte, pridajte orechy a znovu prešľahajte do hladkého krému.

Vegánsky krém do koláčov

Krémy do cukroviniek sú často založené na masle, mlieku, či smotane, to však nevyhovuje každému. Ak ste vegáni, máte intoleranciu na laktózu alebo len chcete zdravý krém do cukroviniek, skúste ten z kešu orechov.

Ingrediencie:

  • 1 a 1/4 hrnčeka kešu orechov
  • 1/2 hrnčeka kokosového mlieka
  • 2 ČL šťavy z citróna
  • 3 ČL javorového extraktu
  • 1 ČL vanilkového extraktu

Postup:

Kešu orechy namočte na hodinu do vody, aby zmäkli, potom ich rozmixujte so všetkými ostatnými ingredienciami. Voilà, máte hotovo.

Arašidový krém do koláčov

Do tretice všetkého dobrého alebo orechy ešte raz. Arašidový krém sa hodí na lepenie a plnenie cukroviniek z arašidového alebo kakaového cesta či ako náplň do košíčkov, kde ho skvele doplní karamelová alebo čokoládová poleva.

Ingrediencie:

  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru (presiateho)
  • 100 g mletých arašidov
  • 1 PL kakaa
  • 1 PL rumu

Postup:

Utrite alebo ušľahajte maslo s cukrom, potom pridajte ostatné prísady a znovu prešľahajte. Arašidy môžete namlieť na rôzne stupne hrubosti v závislosti od toho, či chcete mať hladký alebo chrumkavý krém.

Kokosový krém do koláčov

Sladký a vláčny kokosový krém z masla a smotany sa hodí ako náplň do košíčkov, rolád a tort. Ak by ste chceli kokosový krém na lepenie cukroviniek, je vhodnejší čisto maslový základ viď recept na maslový krém.

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky tučnej smotany
  • 1 hrnček cukru
  • 6 hrnčekov strúhaného sladeného kokosu
  • 250 g masla
  • 1 PL škrobu
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL vody

Postup:

Za občasného miešania priveďte do varu smotanu, cukor a maslo. V malej miske zmiešajte škrob, vanilkový extrakt a vodu a prilejte do hrnca k smotanovej zmesi. Priveďte do varu a za neustáleho miešania varte do zhustnutia. Vypnite sporák a primiešajte jemne strúhaný kokos. Nechajte vychladnúť, potom prikryte a dajte na noc do chladničky. Pred použitím vyšľahajte do hladkého krému (cca 5 minút šľahania).

Slaný karamelový krém do koláčov

Pokiaľ vám klasický karamelový krém príde príliš fádny, skúste pridať štipku soli a hneď získate prekvapivo originálnu chuť. K slanému karamelovému krému sa veľmi dobre hodia aj pražené arašidy, ktoré môžete na záver primiešať dovnútra alebo ich použiť na posypanie (ak krém používate do košíčkov).

Ingrediencie:

  • 115 g masla
  • 200 g cukru
  • 240 g cukrárskeho cukru
  • 5 PL hustej smotany
  • štipka soli

Postup:

V hrnci rozpustite maslo a klasický cukor, zmiešajte a pridajte 3 PL smotany a soľ. Nechajte karamel 2 minúty povariť, počas varenia ho každých 30 sekúnd rýchlo prešľahajte. Odstavte a nechajte vychladnúť, karamel počas chladnutia pekne zhustne. Do vychladnutého karamelu pridajte preosiaty cukrársky cukor a zvyšnú smotanu (2 PL) vyšľahajte do hladkého krému.

Vlastný varený karamel je chuťovo najlepší, pokiaľ však máte obavy, že by sa vám nepodaril, je možné použiť aj základný maslový krém, do ktorého pridáte karamelový extrakt a štipku soli.

Pandanový krém do koláčov

Hľadáte naozaj netradičnú náplň do cukroviniek, ktorou prekvapíte? Skúste exotický pandanový krém, ktorý sa so svojou špecificky sladkastou chuťou a jazmínovou vôňou hodí na Vianoce priam dokonale. Rovnaký základ môžete použiť aj na kokosový krém, ktorý vyrobíte nahradením pandanového extraktu kokosovým práškom.

Ingrediencie:

  • 100 g masla
  • 100 g Philadelphie
  • 1 malá plechovka Salka
  • pár kvapiek pandanového extraktu

Postup:

Vyšľahajte maslo s Philadelphiou, pridajte Salko, znova prešľahajte, pridajte pár kvapiek pandanového extraktu a naposledy prešľahajte. Hotový krém nechajte stuhnúť v chladničke aspoň 2 hodiny.

Citrónový krém do koláčov

Varený krém do koláčov, ktorý sa bude páčiť tým, pre ktorých sú čokoládové krémy príliš sladké a ťažké. Okrem citróna môžete použiť aj limetky alebo pomaranče a získať tak naraz krém troch rôznych farieb, čo bude na sviatočnom stole vyzerať veľmi atraktívne, zvlášť keď ešte navrch položíte jemné špirálky z kôry.

Ingrediencie:

  • 80 g cukru
  • 4 žĺtky
  • 60 g masla
  • šťava z 2 citrónov
  • citrónová kôra z 2 citrónov (bio)

Postup:

Všetky suroviny zmiešajte v nerezovej miske a nad parou pomaly varte do zhustnutia. Pred použitím nechajte vychladiť. Krém je trvanlivý a v chladničke vydrží až 2 týždne.

Mätový krém do koláčov

Ďalšia alternatíva krému pre tých, ktorí nemajú radi presladené zákusky. Jemne pepermintová chuť sa výborne snúbi s cestami s kakaovým či citrónovým základom, môžete ju ale pokojne použiť aj ako netradičnú náplň do venčekov.

Ingrediencie:

  • čerstvé lístky mäty (cc 2 hrsti)
  • 80 g práškového cukru (presiateho)
  • 200 g mascarpone
  • 250 ml tučnej smotany na šľahanie
  • 1 lyžička limetkovej šťavy

Postup:

Nasekané lístky mäty utrite s trochou cukru a limetkovou šťavou na pastu (najlepší je mažiar, ale môžete použiť aj mixér). Hotovú pastu prešľahajte vo väčšej miske s mascarpone. V ďalšej miske vyšľahajte do tuha smotanu. Akonáhle je smotana tuhá, primiešajte zvyšok cukru a krátko prešľahajte. Pokiaľ smotana nechce stuhnúť, pridajte do nej pár kvapiek limetkovej šťavy, prípadne si môžete pomôcť stužovačom v prášku. Hotovú tuhú smotanu pridajte k mätovému mascarpone a všetko ručne zmiešajte do hladkého krému.

Autor článku