Najlepšie pomalé hrnce 2024: Recenzie, skúsenosti a recepty

Publikácia: 11.10.2023

Dnešná uponáhľaná doba nahráva pokrmom, ktoré zvládnete uvariť behom pár minút. Ak nechcete znižovať zo svojich kulinárskych nárokov, a napriek tomu jesť chutné jedlá, stavte na pomalé hrnce. Tento kuchynský pomocník, ktorý zvládne prípravu najrôznejších lahodných a zdravých pokrmov, vám ušetrí nielen váš čas. Ako vybrať kvalitný pomalý hrniec a ktoré produkty sa umiestnili medzi tými najlepšími?

Najlepšie pomalé hrnce: testovanie a recenzie

Pri výbere najlepších pomalých hrncov sme všetky produkty otestovali podľa prísnych merítok. Zamerali sme sa na také parametre, ako je objem, výkon či funkcie, a nezabudli sme ani na drobnosti, ktoré bežný užívateľ ľahko prehliadne. Ktoré pomalé hrnce sú podľa nás tie najlepšie? 

Recenzie CrockPot CSC060X

Pomalý hrniec CrockPot CSC060X je všestranný kuchynský pomocník navrhnutý tak, aby vám ušetril čas a zjednodušil varenie. Vďaka radu funkcií, ktoré sú užívateľsky prívetivé, je cenným doplnkom výbavy každého kuchára, či už začínajúceho, alebo skúseného.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Prednosťou výrobku je najmä jeho kvalitné prevedenie. S vyberateľnou keramickou nádobou, ktorú využijete aj v bežnej rúre, bude servírovanie hotových pokrmov jednoduché a rýchle. Keramický materiál zaisťuje rovnomerné rozloženie tepla, čo vedie k ešte lepším výsledkom. Podobne ľahké je aj čistenie a celková údržba.

Sklopná sklenená pokrievka slúži ako doplnok, vďaka ktorému budete mať prehľad o jedle bez toho, aby ste museli odklápať celú pokrievku. Ďalšou výhodou sú funkcie, predovšetkým funkcia udržiavania teploty, ktorá zaručí stále teplé jedlo vhodné na servírovanie.

Porovnanie s alternatívami

Pomalý hrniec CrockPot CSC060X je cenovo dostupný produkt pre dve osoby. S objemom 3,5 litra sa jedná o trochu väčší prístroj, ktorý poteší začínajúcich kuchárov aj ostrieľaných mazákov.

Víťaz porovnania: Najlepší pomalý hrniec pre dvoch

CrockPot CSC060X

Zistiť cenu

Klady

  • premyslené prevedenie
  • ideálna veľkosť pre dve osoby
  • vyberateľná nádoba vhodná do rúry
  • veľmi jednoduché ovládanie
  • výklopná nasadzovacia pokrievka
  • šetrí čas aj peniaze
  • pekný design

Zápory

  • chýba režim pre rýchlejšiu prípravu
  • nemá odložený štart

Recenzia Tesla EliteCook K70

Produkt značky Tesla kombinuje pohodlie, všestrannosť a bezpečnosť. Vďaka svojej multifunkčnosti si získal pozornosť aj skúsenejších kuchárov, ktorí chcú posunúť svoje kuchárske umenie na vyššiu úroveň.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Pomalý hrniec Tesla EliteCook K70 na prvý pohľad zaujme svojou multifunkčnosťou, kedy sa v jednej nádobe stretáva desať rôznych funkcií. To znamená, že v ňom môžete pomaly variť alebo ho využiť na restovanie, vyprážanie alebo napríklad ako netradičný ryžovar, jogurtovač, varič vajec a sterilizátor fliaš.

Okrem toho musíme vyzdvihnúť prémiovú konštrukciu z nerezovej ocele, ktorá pri správnej údržbe vydrží niekoľko dlhých rokov, a bezpečnostné prvky dohliadajúce na tlak, teplotu a dobu varenia. Vďaka funkcii odložený štart si aj tí najzaneprázdnenejší užívatelia pochutnajú na teplej večeri. Nevýhodou výrobku je menší displej, ktorý sťažuje prácu s pomalým hrncom.

Porovnanie s alternatívami

6-litrový pomalý hrniec Tesla EliteCook K70 zaujme predovšetkým väčšie rodiny, ktoré milo prekvapia veľký počet funkcií za dostupnú obstarávaciu cenu. Rovnako musíme spomenúť prestížne ocenenie Produkt roku 2020, ktorý pomalý hrniec Tesla získal.

Víťaz porovnania: Multifunkčný pomalý hrniec

TESLA ELITECOOK K70

Zistiť cenu

Klady

  • 10 praktických funkcií
  • ideálny pre väčšie rodiny
  • bezpečnostné prvky
  • jednoduché ovládanie
  • nerezová nádoba sa dobre čistí
  • displej v slovenskom jazyku
  • tichý chod
  • výborný pomocník na tlakové a pomalé varenie, varenie v pare a prípravu jogurtov

Zápory

  • malý displej
  • kuchárska kniha je skôr orientačná

Recenzia Tesla SlowCook S800 Deluxe

Firma Tesla vsádza pri vytváraní produktov na kvalitu, bezpečnosť a spoľahlivosť. Ani tento pomalý hrniec Tesla SlowCook S800 Deluxe nie je výnimkou. Vďaka pôsobivým funkciám, elegantnému dizajnu a ľahkému ovládaniu sa stane nevyhnutnosťou vašej kuchyne.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Pomalý hrniec Tesla SlowCook S800 Deluxe sa pýši príkonom 250 W, ktorý zaistí nízku spotrebu. Spoločne s nádobou s objemom 5,6 litra sa stane pomocníkom pre rodiny alebo hostiteľa, ktorí radi varia pre veľké množstvo hostí. Vďaka termostatu môžete ľahko regulovať teplotu a pokiaľ by sa vám stala nejaká kulinárska nehoda, nepriľnavý povrch znižuje riziko pripálenia a zjednodušuje čistenie.

Milo nás prekvapila aj funkcia odloženého štartu, ktorá zaručuje možnosť naplánovať prípravu pokrmu podľa vašich časových možností – po uvarení pokrmu sa pomalý hrniec buď vypne sám, alebo prejde do režimu keep warm, ktorý udrží jedlo teplé.

Jediným drobným mínusom výrobku je kratší napájací kábel, prístroj teda budete musieť postaviť blízko k zásuvke. 

Porovnanie s alternatívami 

Pokiaľ hľadáte šikovného pomocníka, ktorý pripraví dostatok jedla pre celú rodinu, potom je pomalý hrniec Tesla SlowCook S800 Deluxe práve pre vás. Výhodou je prehľadný displej aj elegantné prevedenie, ktoré skrášli každú kuchyňu. V balení navyše nájdete praktickú kuchárku s receptami. 

Víťaz porovnania: Výkonný pomocník

TESLA SlowCook S800 Deluxe

Zistiť cenu

Klady

  • dostatok funkcií
  • vysoký výkon (rýchlejšie varenie)
  • keramická vložka
  • kvalitné spracovanie
  • ľahké ovládanie
  • elegantné prevedenie
  • funkcia odložený štart

Zápory

  • kratší napájací kábel

Recenzia CrockPot SCCPBPP 605

Pomalý hrniec CrockPot SCCPBPP 605 na prvý pohľad zaujme predovšetkým svojim elegantným dizajnom. S objemom 5,7 litra pripraví až sedem porcií naraz, vďaka čomu nasýti celú rodinu. Okrem rodín ho uvítajú častí hostitelia alebo kuchári, ktorí si pripravujú jedlo dopredu na niekoľko dní.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

CrockPot SCCPBPP 605 ponúka dve teplotné nastavenia (nízky a vysoký stupeň) a jeden stupeň ohrevu. Neodmysliteľnou súčasťou je digitálny časovač na nastavenie doby varenia, vďaka ktorému budete mať dostatočný prehľad o pripravovanom jedle. Na displeji uvidíte aj informácie o zostávajúcej dobe varenia. Zaujímavou súčasťou je odnímateľná keramická nádoba s vysokým okrajom, ktorá je vhodná na pečenie v klasickej aj mikrovlnnej rúre. Celú nádobu aj s pokrievkou je možné umývať v umývačke.

Porovnanie s alternatívami

Pomalý hrniec CrockPot SCCPBPP 605, ktorý získal ocenenie Produkt roku 2019, sme si obľúbili najmä vďaka keramickej nádobe, ktorá udrží jedlo teplé aj dlho po uvarení. Okrem toho poteší kvalitné spracovanie, ľahké ovládanie a dostatočný objem. Bez problémov v ňom teda uvaríte vývar, mäso alebo zeleninu.

Víťaz porovnania: Pre náročnejších kuchárov

CrockPot SCCPBPP605

Zistiť cenu

Klady

  • jednoduché ovládanie
  • vyberateľná vnútorná nádoba s vysokým okrajom
  • časovač low, high a warm
  • možnosť umývania v umývačke
  • kvalita spracovania
  • úspora energie

Zápory

  • nemá odložený štart

Recenzia CrockPot CSC024X

Náročnejší kuchári potrebujú zodpovedného pomocníka. Čo tak CrockPot CSC024X, ktorý so svojimi funkciami, objemom 5,6 litrov a možnosťou uvariť až šesť porcií splní všetky vaše kulinárske priania?

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Hlavnou prednosťou produktu je predovšetkým jeho všestrannosť. Pomalý hrniec CrockPot CSC024X ponúka päť funkcií varenia, s ktorými sa v kuchyni nudiť nebudete. Vyberiete si z bežných režimov, ako je pomalé alebo rýchle varenie, alebo môžete vyskúšať menej obvyklé možnosti ako vyprážanie, pečenie a varenie v pare.

Po skončení varenia začne hrniec automaticky udržiavať teplotu a samozrejme nechýba možnosť odložiť začiatok varenia. Servírovanie pokrmov bude s vyberateľnou nádobou z liateho hliníka jednoduché. Nepriľnavý povrch vnútornej nádoby uľahčuje prípravu pokrmov aj samotné čistenie. Len pozor na to, že je pomerne tenký, je teda nutné používať výhradne drevené alebo plastové varešky. Vnútornú nádobu aj pokrievku je možné umývať v umývačke.

Porovnanie s alternatívami

CrockPot CSC024X je multifunkčný pomocník, ktorý zvládne pripraviť lahodné mäso, zemiaky, zeleninu aj ryžu. Rovnako ako ostatné pomalé hrnce, aj tento disponuje obľúbenou funkciou odložený štart. Umývanie je možné v umývačke, údržba je teda jednoduchá a nenáročná. Jediným mínusom je tenký nepriľnavý povrch vnútornej nádoby, ktorý sa môže pri nešetrnom používaní ľahko poškodiť. Čo je niečo, čo pri hrnci za takmer 4 000 Sk príliš nepoteší.

Víťaz porovnania: Užívateľsky obľúbený pomalý hrniec

CrockPot CSC024X

Zistiť cenu

Klady

  • odnímateľný hrniec
  • 5 funkcií varenia
  • intuitívne ovládanie
  • výbava súčasťou balenia
  • ľahká údržba
  • funkcia odložený štart

Zápory

  • vyššia cena (kompenzovaná výbavou)
  • nepriľnavý povrch je tenký

Recenzia Sencor SPR 6100BK

Premyslený, všestranný a výkonný, to je pomalý hrniec Sencor SPR 6100BK. Vďaka veľkej kapacite 5,5 litra, šikovným režimom a radu praktických funkcií je vhodným pomocníkom pre začínajúcich aj skúsených kuchárov.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Pomalý hrniec Sencor SPR 6100BK sa skladá z hliníkovej nádoby s nepriľnavou vrstvou, vďaka ktorej sa nemusíte obávať pripečenia žiadnej ingrediencie.

Iste vás zaujmú aj všestranné režimy pomalého varenia, kedy jeden slúži na prípravu ľahkých mäs a vývarov a druhý na prípravu ťažkého mäsa. Samozrejme nechýba možnosť nastavenia nízkej a vysokej teploty, rýchleho varenia alebo funkcie keep warm. Súčasťou balenia je pokrievka z tvrdeného skla a nerezový parný kôš, s ktorým môžete okrem iného vyskúšať aj varenie v pare.

Nedostatkom výrobku je malý displej, na ktorom sa premietajú iba niektoré údaje o príprave pokrmov, informácie o zostávajúcej dobe varenia chýbajú. Ide však iba o drobnosť, s ktorou nemá mnoho užívateľov žiadny problém.

Porovnanie s alternatívami

Pomalý hrniec Sencor SPR 6100BK je premyslený pomocník, ktorý si poradí s kadejakou ingredienciou. Zjednoduší prípravu vašich jedál a umožní vám preskúmať širokú škálu kulinárskych možností, ktoré s inými pomalými hrncami nezvládnete. V porovnaní s bežnými elektrickými či indukčnými sporákmi ponúka výraznú energetickú úsporu. Môžeme teda povedať, že v podobnej cenovej relácii len ťažko nájdete rovnako účinný spotrebič. 

Víťaz porovnania: Všestranný pomocník

Sencor SPR 6100BK

Zistiť cenu

Klady

  • perfektný výrobok s mnohými funkciami
  • viacstranné využitie
  • kvalitné prevedenie nádoby
  • atraktívna obstarávacia cena
  • veľký objem
  • odnímateľné časti
  • je možné umývať v umývačke

Zápory

  • displej ukazuje iba základné informácie o varení

Recenzia Lauben Slow Cooker 3500SB

Pomalý hrniec Lauben Slow Cooker 3500SB je vhodný pomocník pre jednotlivcov, páry alebo menšie rodiny. S objemom 3,5 litra pripraví zhruba štyri až päť chutných porcií. Okrem nízkej obstarávacej ceny výrobku nás milo prekvapilo aj jeho vnútorné vybavenie.

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Lauben Slow Cooker 3500SB ponúka dve úrovne nastavenia teploty (nízka, vysoká), manuálne nastavenie času a odloženie štartu. Vnútorná nádoba je z keramického materiálu, ktorý dokonale drží teplo.

Čo nás ale zaujalo oveľa viac, sú moderné technológie – technológia SlowHeat, ktorá zaisťuje rovnomerný ohrev počas celého procesu varenia, a technológia Thermeffect, ktorá počas varenia premieňa spojivé tkanivá a tuhšie časti mäsa na želatínu. Čo jednoducho znamená, že sa nemusíte obávať nedorobeného mäsa.

Pri výrobe spotrebiča sa myslelo aj na jeho bezpečnosť. Technológia Cool Touch zaisťuje, že vonkajší povrch hrnca zostane bezpečný na dotyk aj pri dlhšej dobe varenia. Nesmieme zabudnúť na protišmykové nožičky, s ktorými hrniec stojí pevne na svojom mieste.

Drobným sklamaním je chybné tvrdenie výrobcu, ktorý produkt odporúča pre väčšie rodiny. Objem 3,5 litra je však nedostatočný.

Porovnanie s alternatívami

Lauben Slow Cooker 3500SB predbehne iné spotrebiče najmä svojou cenou, použitými technológiami a vychytanými funkciami. Vnútornú nádobu aj pokrievku z tvrdeného skla je možné umývať jednoducho v umývačke. V balení nechýba kuchárka s jednoduchými receptami. Ide tak o milé prekvapenie, ktoré uvítajú začínajúci alebo príležitostní kuchári.

Víťaz porovnania: Prekvapenie medzi pomalými hrncami

Lauben Slow Cooker 3500SB

Zistiť cenu
skladom
59,99 €
Do obchodu
skladom
59,99 €
Do obchodu
skladom
84,72 €
Do obchodu

Klady

  • inovatívne technológie
  • jednoduché ovládanie
  • nízka obstarávacia cena
  • odložený štart
  • podarený dizajn
  • rýchle a úsporné varenie
  • možnosť vybratia vnútorného hrnca
  • ľahké čistenie
  • súčasťou balenia je kuchárka
  • vnútornú nádobu aj pokrievku je možné umývať v umývačke

Zápory

  • nedostatočný objem pre väčšie rodiny

Recenzia ECG PH 6520

Nenáročných užívateľov poteší pomalý hrniec ECG PH 6520, s ktorým jednoducho a bez veľkej námahy pripravíte veľa jedla. Do nádoby s objemom 6,5 litra sa totiž zmestí až 13 porcií pre celú rodinu, na večierok alebo na týždeň dopredu. Ako vyzerá zvyšok spotrebiča?

Hodnotenie odborníkov a ostatných užívateľov

Na začiatok musíme vyzdvihnúť keramickú nádobu pomalého hrnca ECG, ktorú jednoducho využijete buď pri príprave pokrmov v spotrebiči, alebo samostatne na úkony v rúre. Vďaka keramickému materiálu sa teplo rovnomerne rozkladá, teda je ideálny na pečenie väčších kusov mäsa.

Pomalý hrniec ponúka dva teplotné režimy - nízku a vysokú teplotu - spoločne s funkciou udržiavania teploty. Dobu varenia upravíte podľa seba – vyberiete si čas od 30 minút do 12 hodín.

Nevýhodou výrobku je jeho vyššia hmotnosť, ktorá sa však stáva prekážkou iba v prípade, že budete s hrncom často manipulovať. Teda vyberať z nízko či vysoko položených skríň.

Porovnanie s alternatívami

V porovnaní s alternatívami v rovnakej cenovej relácii ponúka pomalý hrniec ECG PH 6520 veľký objem. So svojimi základnými funkciami je vhodný skôr pre začiatočníkov alebo nenáročných kuchárov.

Víťaz porovnania: Pre nenáročných kuchárov

ECG PH 6520 pomalý hrniec

Zistiť cenu

Klady

  • veľký objem
  • základné funkcie
  • kvalitné prevedenie
  • jednoduchá obsluha

Zápory

  • vyššia hmotnosť

Čo je pomalý hrniec

Pomalý hrniec alebo slow cooker je kuchynský pomocník, ktorý je určený na pomalé varenie potravín. Prípravu všetkých pokrmov zvládne úplne sám. Stačí pripraviť ingrediencie, umiestniť ich do hrnca, nastaviť požadovanú teplotu a dobu varenia, a nechať zariadenie pracovať. Nemusíte sa starať o pravidelné miešanie ani dozor.

Hodí sa predovšetkým na prípravu jedál, ktoré vyžadujú dlhé a pomalé varenie pri nízkych teplotách (chystanie vývarov či omáčok) alebo dusenie (dusená mäsa, pečenie mäsa). Vďaka pomalému vareniu zostane zachovaná chuť, textúra a živiny potravín.

Pomalé hrnce sú k dispozícii v rôznych veľkostiach, takže si môžete vybrať ten, ktorý bude najlepšie vyhovovať vašim potrebám a počtu porcií, ktoré chcete pripraviť.

Čo je to pomalý hrniec
zdroj: Depositphotos

 

Výhody a nevýhody pomalého hrnca

Pokiaľ sa rozhodujete, či je pomalý hrniec tým správnym spotrebičom pre vás, skúste si zhodnotiť jeho výhody a nevýhody. Aké sú teda jeho kľúčové plusy a mínusy?

Výhody

Pomalé hrnce poskytujú veľké množstvo výhod. Medzi hlavné a podľa nás najpodstatnejšie patria:

  • Pohodlie: Zatiaľ čo pri iných kuchynských spotrebičoch musíte stáť a strážiť ich chod, pomalý hrniec zvládne všetko sám. Ráno či dopoludnia pripravíte ingrediencie, nastavíte program a môžete odísť do práce. Akonáhle prídete, bude na vás čakať pripravený pokrm.
  • Úspora času: Pomalým hrncom šetríte svoj čas. Zatiaľ čo pri klasickej príprave pokrmov musíte stáť pri sporáku a sledovať proces varenia, pri pomalom varení stačí iba príprava ingrediencií a ich naloženie do hrnca.
  • Úspora energie: Pomalý hrniec spotrebuje v porovnaní s tradičným varením na sporáku či v rúre oveľa menej elektrickej energie. Poďme si to spriemerovať. Pri priemernej cene elektriny okolo 0,16€/kWh vás vyjde jedna hodina prevádzky pomalého hrnca s priemerným výkonom 210 W na 3 centy, zato práca sporáka stojí viac ako 40 centov, práca rúry zhruba 20 centov.
  • Skvelá chuť zdravšie pripravených pokrmov: Spomínate na bohatú vôňu vývaru, ktorý sa pripravuje dlhé hodiny? S pomalým hrncom ju budete cítiť pri každom varení. Dlhým a pomalým varením sa chute ingrediencií spájajú a silnejú. Na konci varenia vzniknú chutné pokrmy. Zároveň musíme zdôrazniť, že pri nižších teplotách suroviny nestrácajú svoje živiny a vitamíny, výsledkom je teda zdravšie jedlo.
  • Príprava rôznych pokrmov pre jednotlivcov či rodinu: V spotrebiči zvládnete pripraviť širokú škálu jedál od polievok, omáčok, duseného mäsa po pečené kura či dezerty. V hrnci pripravíte pokrmy vhodné ako pre jednotlivcov (2 až 4 porcie), tak pre rodiny či väčšie skupiny.

Nevýhody

Pomalý hrniec je všestranný pomocník, ktorý má samozrejme aj svoje nedostatky. Než sa rozhodnete pre jeho kúpu, vezmite do úvahy aj tieto mínusy.

  • Presnosť: Pomalý hrniec ponúka obvykle dva stupne nastavenia teploty – nízke a vysoké (niektoré modely ponúkajú aj tretí stupeň rýchleho ohrevu), ktoré však nemusia byť dostačujúce pre všetky vytúžené recepty a niektoré pokrmy nepripravíte podľa svojich predstáv. Hoci je spotrebič všestranný, s určitými pokrmami si neporadí a bude vhodnejšie zvoliť tradičný spôsob alebo iného pomocníka.
  • Dlhá doba varenia: Dlhá doba varenia má svoje kulinárske aj nutričné výhody, avšak je mínusom, pokiaľ potrebujete pripraviť jedlo rýchlo.
  • Prevarenie pokrmov: Pri prvých pokusoch s pomalým hrncom alebo omylných odhadoch pri nových receptoch síce prídete domov k hotovému jedlu, avšak niektoré suroviny nájdete prevarené. Najmä mäso či zelenina sú náchylné na prevarenie, čím stratia svoju chuť.
  • Veľkosť, hmotnosť a skladnosť: Pomalé hrnce sú väčšie spotrebiče, ktoré vážia niekoľko kilogramov a ktoré zaberú dosť miesta. Pokiaľ bývate v byte či dome s malou kuchyňou, potom budete musieť zvážiť, kam spotrebič umiestniť. Pre vysokú hmotnosť nie je pomalý hrniec vhodné pokladať na príliš vysoké plochy, odkiaľ hrozí pád a poranenie.

Princíp pomalého varenia

Princíp pomalého varenia spočíva v príprave jedla pri nízkej a stálej teplote v rozmedzí niekoľkých hodín (najčastejšie od 4 do 7 hodín). Tento spôsob varenia je obľúbený pre svoju schopnosť zachovať chuť, textúru a živiny potravín.

Na začiatku varenia je absolútne zásadná príprava ingrediencií, ako je krájanie zeleniny či mäsa, odmeriavanie tekutín a korenie. Suroviny sa potom navrstvia do pomalého hrnca – na dno je najlepšie vložiť mäso, potom pridať zeleninu, korenie a tekutiny. Podľa receptu (alebo vášho nápadu) zvolíte zodpovedajúci čas varenia a teplotu.

Ako vybrať kvalitný pomalý hrniec

Výber kvalitného pomalého hrnca nie je len tak. Každý kuchár alebo rodina majú svoje vlastné požiadavky, ktoré spotrebič musí spĺňať. Aké parametre nesmiete zabudnúť pri výbere kvalitného pomalého hrnca? 

Ako vybrať pomalý hrniec
zdroj: Depositphotos

Kapacita a veľkosť

Kapacita a veľkosť pomalého hrnca závisí nielen od značky, ale aj od konkrétneho modelu. Väčšinou sa rozlišujú štyri základné typy:

  • Malé pomalé hrnce – Táto veľkosť sa hodí predovšetkým pre jednotlivcov alebo dve osoby (prípadne pre kuchárov, ktorí chcú variť iba vývary alebo prílohy). Objem sa pohybuje od 1 do 3 litrov, čo zodpovedá zhruba 2 až 3 porciám.
  • Stredné pomalé hrnce - Vhodná voľba pre rodiny so štyrmi alebo piatimi členmi. Vďaka kapacite, ktorá sa pohybuje od 3,8 do 5,7 litra, zvládnete pripraviť až šesť porcií.
  • Väčšie pomalé hrnce – Hrnce s objemom do 7,6 litrov sa hodia pre veľké rodiny, hostiteľa väčších stretnutí alebo tých, ktorí si radi pripravujú jedlo dopredu. Vďaka štedrému objemu v rozmedzí 5,8 až 7,6 litrov v nich pripravíte celé kura alebo väčšie kusy mäsa.
  • Veľké pomalé hrnce – Pomalé hrnce s objemom nad 7,6 litrov sa využívajú najmä v reštauráciách alebo na veľkých akciách.
Veľkosť Objem Počet porcií
Malý pomalý hrniec 1-3 litre 1-3 porcie
Stredný pomalý hrniec 3,8-5,7 litrov 4-6 porcií
Väčší pomalý hrniec 5,8-7,9 litrov 7-8 porcií
Veľký pomalý hrniec 7,7 litrov a viac 10+

Materiál nádoby

Nádoby pomalých hrncov sa vyrábajú najčastejšie z keramiky, hliníka alebo iných druhov kovov. Od ich voľby sa odvíja nielen kvalita prevedenia, ale aj hmotnosť výrobku či jeho životnosť.

  • Keramika - Jedná sa o najbežnejší materiál. Využíva sa predovšetkým pre svoju odolnosť, zadržiavanie tepla a jeho rovnomerné rozloženie. Aby boli keramické nádoby nepriľnavé a ľahko sa čistili, ich vrchná strana je glazovaná.
  • Kov - Kovové nádoby sú najčastejšie vyrobené z nerezovej ocele. Vďaka tomu sú odolné voči vzniku škvŕn alebo pachov. Kov vyberajte, pokiaľ od spotrebiča vyžadujete skutočnú všestrannosť. Kovové hrnce môžete využiť aj na varných doskách alebo v prípade, že máte v obľube opečené jedlo alebo hnedé kôrky. Nevýhodou kovových nádob je nižšie udržanie tepla.
  • Hliník – Ojedinele sa vyrábajú pomalé hrnce s hliníkovou nádobou. Hliník je materiál, ktorý sa rýchlo zahrieva a teplo sa rovnomerne rozkladá. Pre nepriľnavý efekt a zamedzenie reakcií s tekutinami býva hliník potiahnutý nepriľnavým povrchom.

Nech už si vyberiete akýkoľvek materiál, nezabudnite sa oň riadne starať, a to v súlade s pokynmi výrobcu. 

Spotreba energie / príkon

O priemernej spotrebe elektrickej energie pomalého hrnca sme už písali. V porovnaní s inými spôsobmi prípravy jedál sa jedná o lacnejší variant. Ako je to so spotrebou energie naprieč pomalými hrncami?

  • Malé pomalé hrnce - Disponujú nižším príkonom, väčšinou v rozmedzí od 100 do 150 W, vďaka čomu sa jedná o energeticky úsporné spotrebiče.
  • Stredné pomalé hrnce – Zvyčajný príkon sa pohybuje medzi 200 až 250 W.
  • Väčšie pomalé hrnce – Kvôli väčším rozmerom majú také hrnce aj vyšší príkon, často v rozmedzí 250 až 300 W.

Pomalé hrnce sa líšia v spotrebe energie a príkonu podľa svojej veľkosti. Presnú spotrebu svojho prístroja nájdete v návode na obsluhu.

Ovládanie

Ovládanie pomalého hrnca je ľahké a zvládne ho každý. Na každom prístroji nájdete:

  • Tlačidlo pre zapnutie a vypnutie – Spotrebič sa nezapne iba zapojením do zásuvky, je nutné stlačiť tlačidlo pre zapnutie/vypnutie.
  • Nastavenie teploty varenia – Väčšina prístrojov ponúka dve možnosti nastavenia. Nízka teplota je vhodná na dlhé varenie (7 a viac hodín). Vyššia slúži na prípravu pokrmov s časovým rozmedzím od 4 do 6 hodín. Drahšie modely ponúkajú aj rýchlu úroveň, ktorá – ako je podľa názvu zrejmé – pripraví pokrm počas 2 až 4 hodín.
  • Časovač – Časovač umožňuje nastaviť, ako dlho má pomalý hrniec fungovať. Dlhší čas je potrebný na prípravu polievok, tuhých kusov mäsa alebo na dusenie. Stredná doba sa hodí na pečenie alebo zapekanie. Kratší čas poslúži na prípravu kuracieho mäsa alebo zeleniny.

Lepšie modely ponúkajú možnosť odloženého štartu, kedy spotrebič začne variť jedlo neskôr. Podľa prevedenia sa hrnce líšia svojimi funkciami a nastavením. 

Funkcie a nastavenie

Pomalé hrnce disponujú rôznymi funkciami a nastavením v závislosti na značke a modeli. Okrem základného ovládania ponúka aj:

  • Ručné nastavenie – Každý spotrebič ponúka ručné nastavenie teploty a času tak, aby vyhovovali vášmu pripravovanému pokrmu.
  • Udržanie teploty (keep warm) – Častou funkciou je aj keep warm, ktorá udržuje pokrmy stále teplé aj po dovarení.
  • Opekanie – Na osmahnutie či pečenie ingrediencií v hrnci.
  • Nastavenie vysokého tlaku – Lepšie modely disponujú funkciou nastavenia vysokého tlaku, vďaka ktorej je možné nastaviť tlak pre rýchlejšie varenie v prípade potreby.
  • Premiešanie – Zaistí rovnomerné varenie a zabráni prilepeniu surovín. Nájdete skôr pri drahších modeloch.
  • Predprogramované nastavenia – Niektoré modely ponúkajú pripravené programy na varenie konkrétnych jedál (napr. polievky, dusené mäso, pečienka). Vďaka tomu sa vyvarujete rozvareným surovinám alebo nedostatočne pripraveným jedlám.
  • Bezpečnostné funkcie – Myslite aj na bezpečnosť. Bezpečnostné funkcie ako automatické vypnutie alebo sledovanie teploty zvyšujú spoľahlivosť a bezpečnosť pomalého hrnca.

Zoznam všetkých funkcií a možnosti nastavenia nájdete vždy v návode na obsluhu.

Bezpečnosť a spoľahlivosť

Pomalé hrnce sú považované za bezpečné a spoľahlivé kuchynské spotrebiče. Avšak len v prípade, že sa o ne budete patrične starať (to znamená žiadne pády, drhnutie hrnca drôtenkou či iné zničenie niektorej z častí produktu). Aby ste sa nezranili a nezničili svoj pomalý hrniec, treba mať na pamäti:

  • Veko hrnca – Počas varenia by ste nemali veko príliš často zdvíhať. Jednak by ste mohli nepriaznivo ovplyvniť dobu varenia a teplotu a zároveň by ste sa mohli popáliť, veko býva veľmi teplé.
  • Pozor na kábel – Napájací kábel by ste nemali nechávať v miestach, kde pracujete s ostrými predmetmi.
  • Vetranie – Pomalý hrniec musí byť umiestnený na dobre vetranom mieste, aby nedošlo k prehriatiu.
  • Údržba – Na spoľahlivosť hrnca má vplyv aj pravidelné čistenie nádoby, pokrievky a základne spotrebiča.
  • Preplnenie – Preplňovanie hrnca vedie k nerovnomernému vareniu a možnému pretečeniu tekutiny. Okrem neporiadku môže vzniknúť aj bezpečnostné riziko.

Pomalý hrniec (rovnako ako iné spotrebiče) pravidelne kontrolujte. Pokiaľ vykazuje známky poškodenia, opotrebenia alebo možné poruchy, odneste ho do servisu.   

Značka

Výrobcov pomalých hrncov je mnoho a každý z nich ponúka inú kvalitu aj cenu. Riadiť sa len značkou preto príliš neodporúčame. Určite by ste si ale mali prejsť sortiment tých overených, ako sú napríklad Crockpot, Russell Hobbs, Tesla alebo Sencor.

Pomalé hrnce CrockPot

Pomalé hrnce CrockPot patria k tomu najlepšiemu, čo môžete v ponuke pomalých hrncov zohnať. Stačí si vybrať zo širokej škály menších, stredných a veľkých hrncov s rôznymi vlastnosťami. A rovnako široké je aj cenové rozpätie. CrockPot je vhodnou voľbou pre tých, ktorí chcú za svoju investíciu získať dlhoročného spoľahlivého pomocníka. 

Pomalé hrnce Russell Hobbs

Značka Russell Hobbs sa špecializácia na rad kuchynských spotrebičov. Ich pomalé hrnce často obsahujú inovatívne funkcie, ktoré hrnce od iných značiek neponúka (napr. možnosť opekania). Vďaka tomu vyhovujú rôznym používateľom aj rôznym potrebám varenia. 

Pomalé hrnce Sencor

Sencor patrí medzi značky, ktorej produkty zaobstaráte za veľmi priaznivé ceny. Tým však nehovoríme, že by pomalé hrnce Sencor boli krokom späť! Značka ponúka všestranných pomocníkov s atraktívnymi funkciami a moderným dizajnom, ktorý osvieži vzhľad každej kuchynskej linky. 

Pomalé hrnce Eta

Ďalšou cenovo dostupnou značkou je Eta, ktorá ponúka skôr väčšie pomalé hrnce. Prednosťou týchto produktov je vysoká kvalita a funkčnosť, vďaka ktorým vám budú slúžiť niekoľko rokov. 

Pomalé hrnce Tesla

Z pomalých hrncov značky Tesla si vyberiete, či už chcete menšie alebo väčšie veľkosti. Väčšina produktov je vyrobená z nerezu a ponúka zaujímavé funkcie. Priaznivým faktorom je aj atraktívna obstarávacia cena. 

Pomalé hrnce Steba

Zabudnúť na nemeckú značku Steba by bola chyba! Pomalé hrnce Steba je možné nájsť hneď v niekoľkých veľkostiach, predovšetkým v strednom a väčšom prevedení. Spoločne s pokročilými funkciami a presnou reguláciou teploty sa nemusíte obávať, že by sa niektorý pokrm nevydaril. Za tento komfort si však budete musieť priplatiť. 

Pomalé hrnce Silvercrest

Značka Silvercrest, dostupná prostredníctvom obchodného reťazca Lidl, ponúka cenovo dostupné kuchynské spotrebiče, ktoré sa v našich rebríčkoch umiestňujú veľmi často. Výnimkou nie sú ani pomalé hrnce, ktoré ponúkajú všetky obľúbené funkcie za priaznivú cenu. Pomalé hrnce Silvercrest sú v pomere cena a kvalita vhodnou voľbou pre začínajúcich kuchárov. 

Pomalé hrnce Klarstein

Pomalé hrnce v rôznych veľkostiach a s jedinečným dizajnom zaobstaráte u značky Klarstein za veľmi priaznivé ceny. Nemecká kvalita je navyše poznať na každom detaile. Hravo v nich pripravíte polievky, dusené mäso, omáčky, džemy, ryžu a celý rad ďalších príloh.

Cena

Cena by nikdy nemala byť postavená pred kvalitu, pre väčšinu z nás však zohráva dôležitú úlohu. Na koľko teda vyjde kvalitný pomalý hrniec?

Pomalé hrnce do 60 €

Lacné pomalé hrnce sú vhodné predovšetkým na jednoduché základné varenie. Produkty ponúkajú malú kapacitu a menej pokročilé funkcie.

Pomalé hrnce od 60 do 100 €

V strednej cenovej kategórii nájdete hrnce rôznych veľkostí (predovšetkým stredné až väčšie) a s rôznymi funkciami. Zvoliť si môžete modely s digitálnym ovládaním, programovateľnými časovačmi aj prepracovanejším dizajnom.

Pomalé hrnce od 100 do 150 €

Jedná sa o pomalé hrnce s pokročilejšími funkciami, väčšou kapacitou a lepšou kvalitou. V cenovej relácii si vyberú predovšetkým tí, ktorí hľadajú spoľahlivý a všestranný pomalý hrniec.

Pomalé hrnce nad 150 €

Pomalé hrnce nad 150 € ponúkajú prémiové funkcie, väčšiu kapacitu a vysokú odolnosť.

Recepty na varenie v pomalom hrnci
zdroj: Depositphotos

 

Recepty na varenie v pomalom hrnci

Pohrávate sa s myšlienkou, že by ste vyskúšali pomalý hrniec? Potom potrebujete recepty! Čo uvariť v pomalom hrnci? Máme pre vás tie najlepšie recepty, ktoré musíte vyskúšať.

Guláš z pomalého hrnca

Guláš je obľúbený najmä pre svoju typickú pikantnú chuť. Aby ste ju docielili, je potrebný čas. Vďaka tomu je vhodnou voľbou na prípravu pomalý hrniec. Ako na to?

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzieho mäsa
  • 3 stredne veľké cibule
  • 4 lyžice masti
  • 2 lyžičky sladkej papriky
  • 2 lyžičky soli
  • 0,5 lyžičky drvenej rasce
  • 2 bobkové listy
  • 6 guličiek nového korenia
  • 8 guličiek korenia
  • 5 lyžíc pasírovaných paradajok
  • 3 lyžice strúhanky
  • 1,5 hrnčeka vody
  • 1 lyžica sušenej majoránky (ku koncu varenia)
  • 2 prelisované strúčiky cesnaku (ku koncu varenia)

Postup:

Mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na rovnako veľké kocky. Potom ich vložíme do pomalého hrnca.
Mäso zasypeme najemno nakrájanou cibuľou, rozpustenou masťou, korením a pasírovanými paradajkami. Všetko premiešame, nádobu priklopíme pokrievkou a hrniec zapneme na druhý stupeň (tzn. vyšší teplotný stupeň). Varíme 4 hodiny.
15 minút pred koncom varenia pridáme majoránku a prelisovaný cesnak. Ako prílohu zvolíme chlieb, kysnutú či žemľovú knedľu.

Sviečková z pomalého hrnca

Hovoríte si, že sviečková z pomalého hrnca je nezmysel? My hovoríme opak. Sviečková z pomalého hrnca vás milo prekvapí výraznou chuťou, rozpadajúcim sa mäsom, a hlavne pohodlnou prípravou!

Ingrediencie:

  • 800 g zadného hovädzieho mäsa
  • 100 g slaniny
  • 1 lyžica prepusteného masla alebo oleja
  • 2 väčšie cibule
  • 300 g mrkvy
  • 150 g zeleru
  • 1 lyžica horčice
  • 2 lyžice octu (ryžový alebo biely vínny)
  • 1 lyžica cukru krupica
  • 500 ml vody alebo vývaru
  • 4 ks bobkového listu
  • 3 guličky nového korenia
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • citrónová šťava
  • soľ
  • čerstvo namleté korenie

Postup:

  1. Špek dáme na pol hodiny do mrazničky stuhnúť. Potom očistíme mäso od všetkých blán, osolíme ho a okoreníme. Zeleninu očistíme a nakrájame na rovnako veľké kocky. Špek nakrájame na rovnako veľké prúžky a prešpikujeme ním rovnomerne mäso.
  2. Rozohrejeme prepustené maslo (alebo olej) a mäso na ňom sprudka zo všetkých strán opečieme. Vo výpeku orestujeme cibuľu a koreňovú zeleninu dohneda, pridáme cukor a necháme ho skaramelizovať. Po piatich minútach prilejeme ocot a prevaríme. Za minútu pridáme horčicu a zarestujeme ju so zeleninou.
  3. Vmiešame vývar alebo vodu a celý obsah preložíme do pomalého hrnca, pridáme korenie zabalené v gáze a vložíme orestované mäso. Priklopíme pokrievkou a varíme 8 až 9 hodín na prvý stupeň, prípadne 5 až 6 hodín na druhý stupeň.
  4. Po dovarení vyberieme mäso a korenie, omáčku rozmixujeme dohladka, prilejeme smotanu a podľa vlastnej chuti pridáme soľ, korenie a citrónovú šťavu s cukrom. Nakoniec omáčku prepasírujeme cez jemné sito.
  5. Mäso a knedľu nakrájame na plátky a podávame s omáčkou.

Kura na paprike z pomalého hrnca

Kura na paprike z pomalého hrnca vás prekvapí podmanivou chuťou a jednoduchosťou. Budete potrebovať hrniec, ktorý je možné využiť aj na klasickom sporáku (alebo zašpiníte viac riadu).

Ingrediencie:

  • 1 kg kurčaťa naporciovaného na štvrtky
  • 2 veľké cibule
  • 2 lyžice prepusteného masla
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • 800 ml vývaru alebo vody
  • 250 ml vody
  • 2–3 lyžice múky
  • morská soľ
  • korenie

Postup:

  1. Cibuľu nakrájame nadrobno a spoločne s maslom ju vložíme do pomalého hrnca, ktorého vnútornú nádobu postavíme na klasický sporák. Všetko orestujeme dozlatista a pridáme papriku.
  2. Na orestovanú papriku pridáme mäso a opražíme ho. Zalejeme vývarom, osolíme a presunieme do pomalého hrnca. Podľa vlastnej potreby zapneme rýchle varenie na 3 hodiny, alebo pomalé na úroveň 5.
  3. Vyskúšame, či je mäso mäkké. Ak je, vyberieme ho, oberieme a väčšie kúsky nakrájame. Do vývaru prilejeme smotanu s múkou. Všetko dohladka rozmixujeme.
  4. Akonáhle omáčka zhustne a prevarí sa, dochutíme ju soľou a korením. (Podľa potreby omáčku dohustíme alebo podlejeme).
  5. Kura na paprike servírujeme s cestovinami alebo knedľou.

Trhané hovädzie z pomalého hrnca

Trhané hovädzie mäso z pomalého hrnca je lahodný pokrm, ktorý je možné využiť v sendvičoch, tacos alebo tortillách či ďalších jedlách.

Ingrediencie:

  • 1,5 kg hovädzej pečienky
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček hovädzieho vývaru
  • 4 lyžice barbecue omáčky
  • 2 lyžice hnedého cukru
  • 2 lyžice jablčného octu
  • 2 lyžičky údené papriky
  • 2 lyžička chilli prášku
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 0,5 lyžičky soli
  • 0,5 lyžičky čierneho korenia

Postup:

  1. Mäso vložíme do pomalého hrnca a pridáme vývar, cibuľu, barbecue omáčku, hnedý cukor, jablkový ocot, údenú papriku, chilli prášok, mletú rascu, nasekaný cesnak, soľ a korenie.
  2. Všetko prikryjeme pokrievkou a zvolíme teplotu. Pri nízkom stupni varíme 8 až 10 hodín, pri vyššom 4 až 6 hodín.
  3. Akonáhle je mäso hotové, pomocou dvoch vidličiek ho natrháme. Podávame s kapustovým šalátom, zeleninou, v žemle alebo tortillách.

Hovädzie po burgundsku z pomalého hrnca

Klasické francúzske jedlo je známe svojou bohatou a chutnou omáčkou z červeného vína. Výborný pokrm pripravíte doma v pomalom hrnci.

Ingrediencie:

  • 600 g hovädzieho mäsa
  • 2 cibuľa
  • 2 mrkvy
  • 8 malých šampiňónov
  • 1 lyžica pretlaku
  • 2 dl červeného vína
  • červená paprika
  • rozmarín
  • bobkový list
  • nové korenie
  • soľ
  • korenie
  • 2 hrnčeky vývaru alebo vody

Postup:

  1. Cibuľu nakrájame na rovnako veľké kúsky, rovnako aj mäso. Všetko vložíme do misy pomalého hrnca, osolíme a okoreníme. Od oka pridáme červenú papriku, pretlak a premiešame.
  2. Vložíme nakrájanú mrkvu a zalejeme vínom. Pridáme bobkový list, nové korenie a nasekaný rozmarín. Zalejeme vývarom a vložíme do pomalého hrnca. Zapneme na nižší stupeň a varíme 8 hodín.
  3. V panvici speníme maslo a orestujeme šampiňóny, ktoré osolíme a okoreníme. Vmiešame ich do omáčky a zahustíme. Krátko prevaríme a môžeme servírovať s ľubovoľnou prílohou.

Segedínsky guláš z pomalého hrnca

Klasiku v podobe segedínskeho gulášu musí vyskúšať každý majiteľ pomalého hrnca. Na rozdiel od iných receptov sa jedná o rýchlejší pokrm.

Ingrediencie:

  • 500 g bravčového pleca
  • 500 g kyslej kapusty
  • 1 veľká cibuľa
  • 250 ml smotany
  • 50 g múky
  • 1 lyžica sladkej mletej papriky
  • 0,5 lyžice údené papriky
  • 1,5 hrnčeka vývaru
  • soľ
  • korenie

Postup:

  1. Na kocky nakrájame cibuľu a mäso. Na tuku speníme cibuľu, pridáme mäso a opečieme ho. Pridáme soľ, korenie, oba druhy papriky a hrnček vývaru. Štvrťku kapusty pridáme k mäsu a zapneme najvyššiu teplotu.
  2. Po troch hodinách vmiešame múku rozmiešanú vo zvyšnom vývare. Akonáhle je mäso mäkké, vyberieme ho a samotnú omáčku prevaríme na 20 minút.
  3. Potom pridáme zvyšok kapusty a prilejeme smotanu. Pokrm ešte varíme niekoľko minút, následne môžeme podávať s obľúbenou prílohou.

Kurací vývar z pomalého hrnca

Príprava pravého vývaru je pracná a zdĺhavá, čo je tiež jeden z dôvodov, prečo kuchári siahajú po náhradkách v podobe kupovaných bujónov. S pomalým hrncom pripravíte silný vývar bez veľkej námahy.

Ingrediencie:

  • 8 kuracích krkov
  • 1 kuracie stehno
  • 1 cibuľa
  • 1 mrkva
  • ½ zeleru
  • 1 petržlen
  • 2 bobkové listy
  • 4 guličky nového korenia
  • 5 guličiek korenia
  • 2 l vody
  • soľ
  • korenie
  • rezance, knedličky

Postup:

  1. Zeleninu očistíme, prípadne nakrájame na menšie kúsky, mäso umyjeme. Pripravené suroviny pridáme do hrnca a vložíme korenie. Všetko zalejeme vodou a zapneme najnižší stupeň. Vývar varíme 10 hodín.
  2. Po uplynutí doby polievku precedíme. Mäso oberieme, zeleninu (okrem cibule) nakrájame na menšie kúsky. Následne mäso aj zeleninu pridáme späť do vývaru, ktorý osolíme a okoreníme.
  3. Na záver varenia pridáme rezančeky alebo, knedličky a krátko povaríme.

Hovädzí vývar z pomalého hrnca

Recept na hovädzí vývar z pomalého hrnca nesmie chýbať. Viac ako jeho ľahká príprava vás prekvapí silná chuť.

Ingrediencie:

  • 1–3 hovädzie kosti (podľa veľkosti pomalého hrnca)
  • 2 stredné mrkvy
  • 1 cibuľa
  • zeler
  • 3 guličky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 4 guličky čierneho korenia
  • 2 l vody
  • soľ
  • korenie
  • rezance, knedličky

Postup:

  • Do hrnca vložíme hovädzie kosti, pridáme olúpanú zeleninu a korenie. Všetko zalejeme vodou a zapneme najnižší stupeň. Varíme 10 (aj viac) hodín.
  • Po uplynutí doby vyberieme kosti, z ktorých oberieme mäso, zeleninu, ktorú nakrájame (okrem cibule), a vývar precedíme.
  • Do vývaru prilejeme trochu vody, osolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti. Následne pridáme zeleninu s mäsom.

Ako udržiavať a čistiť pomalý hrniec

Údržba a čistenie pomalého hrnca sú pre zachovanie dlhej životnosti výrobku nevyhnutné. Ako na to?

Čistenie pomalého hrnca

Pomalý hrniec sa skladá z troch častí – hrnce s ovládacím panelom, vonkajšie vyberateľné nádoby a pokrievky. Po každom použití utrite vychladnutý ovládací panel handričkou, v horúcej vode so saponátom umyte vyberateľnú nádobu a pokrievku. Napriek tomu, že výrobcovia pomalých hrncov uvádzajú, že je možné výrobok vložiť do umývačky riadu, my by sme s ohľadom na nepriľnavú vrstvu vo vnútri nádoby odporúčali umývanie v ruke.

Čo robiť, keď sa hrniec pripáli? V takom prípade odstráňte pripálené zvyšky jedla a odmočte nádobu v horúcej vode so saponátom. Nikdy nepoužívajte drôtenky, hrubé látky alebo abrazívne čističe.

Údržba pomalého hrnca

Údržba pomalého hrnca je rovnako dôležitá ako jeho čistenie. Výrobok odkladajte na suché miesto, kde nehrozí jeho prevrhnutie, pád či zničenie inými spotrebičmi. Pred uložením sa uistite, že sú vyberateľná nádoba a pokrievky čisté a suché, aby ste predišli vzniku a rastu plesní.

Nezabúdajte kontrolovať diely, ktoré sa môžu poškodiť (veko, nádoba, napájací kábel). Pokiaľ sa tak stane a nájdete prasklinu alebo iné poškodenie, vymeňte diel za presný náhradný diel od výrobcu.

Najčastejšie chyby pri používaní pomalého hrnca

Používanie pomalého hrnca je ľahké, napriek tomu je možné sa dopustiť určitých chýb. Ich vyvarovaním odovzdajte najrôznejším rizikám, ktoré by mohli ohroziť kvalitu vašich pokrmov alebo vašu bezpečnosť.

Nedostatok tekutín

Pri varení v pomalom hrnci je úplne zásadný dostatok tekutiny, ktorá bude prekrývať aspoň jednu tretinu až polovicu všetkých ingrediencií. Ak dôjde k vypareniu tekutiny, pokrm sa môže vysušiť alebo pripáliť.

Preplniť, alebo nenaplniť?

Preplnenie pomalého hrnca môže viesť k nerovnomernému vareniu a rozliatiu obsahu, zatiaľ čo nedostatočné naplnenie zase ingrediencie prevarí a vysuší. Pre správne naplnenie sa riaďte návodom od výrobcu alebo postupom v recepte.

Časté zdvíhanie veka

Človek je od prírody tvor zvedavý. V tomto prípade je však príliš časté zdvíhanie veka skôr na škodu, pretože dochádza k úniku tepla a vlhkosti a predĺženiu doby varenia. Snažte sa udržať svoju zvedavosť na uzde a zdvíhajte veko iba v prípade potreby.

Smotana až ku koncu

Smotana (alebo mlieko) sa môže zraziť alebo oddeliť od pokrmu, ak ju pridáte príliš skoro. Aby ste tejto chybe predišli, pridávajte mliečne prísady až na koniec varenia alebo po vypnutí pomalého hrnca.

Rozvarenie ingrediencií

Príliš skoré pridanie niektorých ingrediencií, ako sú mäkšie druhy zeleniny, jemné bylinky či morské plody, môže viesť k ich rozvareniu. Aby ste zachovali unikátnu chuť a ich textúru, oddiaľte ich pridanie až na koniec doby varenia.

Najčastejšie otázky pri výbere pomalého hrnca

Výber správneho pomalého hrnca sa nezaobíde bez celého radu otázok. Aby sme vám pomohli, zodpovedali sme tie najčastejšie! Odpovede vám určite pomôžu s hľadaním vhodného produktu.

Čo všetko sa dá v pomalom hrnci pripraviť?

Pomalý hrniec je všestranný kuchynský pomocník, ktorý zvládne pripraviť širokú škálu rôznych pokrmov. Čo si pod tým predstaviť? Ide napríklad o dusené mäsá a polievky, ďalej trhané bravčové mäso, krémové omáčky, pokrmy z ryže alebo dezerty. Na získanie ešte lepšej predstavy odporúčame siahnuť po kuchárkach.

Ako dlho trvá príprava pokrmov v pomalom hrnci?

Dĺžka prípravy pokrmov sa odvíja od zvoleného modelu pomalého hrnca, receptu, ingrediencií aj teploty. Práve na nej si ukážeme orientačné hodnoty. Každý pomalý hrniec má dve úrovne teplôt.

  1. Nízke nastavenie – Príprava pokrmov trvá zhruba 7 až 8 hodín. Nízka teplota predstavuje šetrné varenie a hodí sa na prípravu tuhých kusov mäsa a pokrmov, ktoré vyžadujú dlhšiu dobu varenia. Na získanie ešte lepšej predstavy môžeme spomenúť aj zeleninovú polievku, ktorú pripravíte počas 6 až 8 hodín, alebo pečené kura, ktorému stačí 4 až 6 hodín.
  2. Vyššie nastavenie – Doba varenia je okolo 3 až 5 hodín. Vyššia teplota je vhodná na rýchlejšiu prípravu pokrmu alebo na ingrediencie, ktoré nepotrebujú dlhšiu dobu varenia. Pri vyššom nastavení uvaríte zeleninovú polievku za 3 až 4 hodiny, celé kura za 2 až 3 hodiny.
  3. Rýchle varenie – Lepšie pomalé hrnce obsahujú funkciu rýchleho varenia. Vyššie alebo rýchle varenie skracuje dobu prípravy na 2 až 3 hodiny. Jeho využitie je vhodné, pokiaľ potrebujete skrátiť dobu varenia, ale stále chcete pohodlne variť s pomalým hrncom.

Príprava pokrmov sa vždy odvíja od zvoleného modelu pomalého hrnca (jeho typu a veľkosti). Nedovareným alebo prevareným pokrmom sa vo svojich začiatkoch nevyhnete. 

Aký je rozdiel medzi pomalým hrncom a tlakovým hrncom?

Pomalý hrniec a tlakový hrniec majú medzi sebou výrazné rozdiely, a to najmä v spôsobe prípravy jedál a typoch pokrmov, na varenie ktorých sa hodia. Hlavné rozdiely sú:

  1. Spôsob varenia – Pomalý hrniec varí jedlo pri nízkej a stálej teplote dlhšiu dobu. Tlakový hrniec pripravuje pokrmy rýchlejšie za použitia zvýšenia tlaku vo vnútri varnej nádoby. Vyšší tlak zvyšuje bod varu vody, vďaka čomu je doba varenia kratšia.
  2. Doba varenia – Tento bod sme už spomenuli. Príprava pokrmu v pomalom hrnci trvá niekoľko hodín a hodí sa na pokrmy, pre ktoré je vhodná pomalá príprava (dusenie mäsa, pečenia, polievky). Na druhú stranu tlakový hrniec skracuje dobu varenia z niekoľkých hodín na niekoľko desiatok minút.
  3. Pohodlie – Zatiaľ čo pomalé hrnce nastavíte a môžete od nich odísť, tlakové hrnce je dobré „strážiť“ a vypúšťať paru.

Pri výbere medzi pomalým hrncom a tlakovým hrncom sa riaďte vlastnými potrebami. V domácnostiach často nájdete oba spotrebiče.

Aký je rozdiel medzi pomalým a multifunkčným hrncom?

Pomalý hrniec a multifunkčný hrniec sa líšia svojou funkčnosťou a všestrannosťou. Aké sú hlavné rozdiely?

  1. Varenie – Pomalý hrniec varí jedlo pri nízkej a rovnomernej teplote dlhšiu dobu. Vďaka tomu pripraví delikátne dusené mäsa, polievky alebo pečienku. Multifunkčný hrniec ponúka širokú škálu spôsobov varenia nad rámec pomalého varenia. To znamená, že v jednom spotrebiči je možnosť tlakového varenia, restovania, varenia v pare alebo pečenia.
  2. Rýchlosť varenia – Pomalé hrnce pripravujú pokrmy niekoľko hodín. Multifunkčné hrnce ponúkajú rýchlejšie varenie.
  3. Nastavenie teploty – Pomalé hrnce ponúkajú dva až tri stupne teploty. Multifunkčný hrniec poskytuje široký rozsah nastavenia teplôt a je vhodný na rôznu tepelnú prípravu.
  4. Všestrannosť – Pomalé hrnce slúžia na pomalé a dlhé varenie, avšak multifunkčný hrniec nahradí niekoľko spotrebičov a poradí si s rôznymi receptami a štýlmi varenia.
  5. Pohodlie – Pomalý hrniec stačí nastaviť a spotrebič sa o všetko postará sám. Obdobne pohodlná je obsluha aj multifunkčného hrnca.

Aký je rozdiel medzi drahými a lacnými pomalými hrncami?

Rozdiely medzi modelmi tkvie predovšetkým v kvalite konštrukcie, množstve funkcií a výkone. Drahšie modely sú vyrobené z odolných materiálov (nerezová oceľ, liaty hliník, keramiky), ktoré sú odolné voči opotrebovaniu. Lacnejšie produkty majú vonkajšie časti z tenkého hliníka (alebo plastu) a kvôli tomu bývajú náchylnejšie na zničenie.

Čo sa týka funkcií a nastavení, drahé pomalé hrnce mávajú pokročilejšie funkcie (presné ovládanie teploty, rôzne režimy varenia, programovateľné nastavenia), lacné pomalé hrnce mávajú iba základné funkcie (nastavenie teploty) bez ďalších vylepšení.

V neposlednom rade musíme spomenúť výkon. Drahšie modely majú lepšiu izoláciu, ktorá udržuje stabilnú teplotu varenia a znižuje riziko prilepenia alebo pripálenia jedla. Lacné pomalé hrnce nemožno nastaviť presne, čo vedie k nepresným výsledkom.

Ako možno znížiť spotrebu energie pri použití pomalého hrnca?

Klasické varné dosky majú príkon 7 kW, oproti nim je príkon väčšiny pomalých hrncov iba okolo 250 W. Čo dokazuje, že používanie pomalého hrnca šetrí energiu samo o sebe. Napriek tomu je možné pomocou niekoľkých tipov ešte viac minimalizovať spotrebu elektriny:

  1. Správna veľkosť hrnca – Vždy voľte vhodnú veľkosť pre vaše potreby. Pri používaní príliš veľkého hrnca na prípravu malého množstva jedla dochádza k zbytočnej spotrebe elektriny. Preplnením malého hrnca zase k neefektívnemu vareniu.
  2. Mrazené ingrediencie užívajte s rozvahou – Viete, že mrazené ingrediencie bývajú ťažšie? Tým dochádza k predĺženiu doby varenia. Pokiaľ je to možné, ingrediencie pred varením rozmrazte.
  3. Prísady – Zvolením prísad, ktoré vyžadujú kratšiu dobu varenia pri použití pomalého hrnca, zefektívnite varenie. Rýchlejšie pripravíte menšie kúsky mäsa, menšiu zeleninu a mnoho ďalších surovín.
  4. Vrstvite – Ingrediencie vkladajte do hrnca s rozumom. Tuhšie suroviny, ktoré sa budú variť dlhšiu dobu, umiestnite na dno. Navrch vložte zase tie ingrediencie, ktorým hrozí ľahké prevarenie.
  5. Pripravujte dopredu – Prípravou väčšieho množstva jedla šetríte svoj čas a energiu. Jedlo, ktoré nezjete, jednoducho zamrazíte.

Môžem nechať pomalý hrniec bez dozoru?

Pomalý hrniec môžete nechať bez dozoru. Spotrebič je navrhnutý tak, aby fungoval sám a bezpečne. Vždy ho však nechávajte na stabilnej, čistej a suchej ploche, kde nehrozí pád či náhodné zhodenie. Dbajte na to, aby nádoba nebola preplnená (inak hrozí rozliatie) a používajte nižšie tepelné nastavenie, ktorým zamedzíte prevareniu alebo pripáleniu.

Ste si vedomí, že váš pomalý hrniec nemá v poriadku niektorú zo svojich častí? Kým ho necháte bez dozoru, vymeňte ich! 

Autor článku

Barbora Jašíková

Barbora Jašíková

Šéfredaktor & Obsahový špecialista

Som Barbora a vyštudovala som online marketing, ktorému sa už niekoľko rokov venujem. Som veľký detailista, ktorý (nielen) pri nákupoch prejde celý internet a ku každej téme si potrebuje nájsť množstvo informácií, porovnať všetky parametre a dlho dlho vyberať. Rada sa s vami o tieto poznatky podelím. Ako obsahový špecialista sa starám o texty a celkový obsah, ktorý na stránke Homago.sk nájdete.