Zaostrené na cesnak: Ako skladovať cesnak, aby nestratil svoju chuť?

Publikácia: 13.09.2022

Cesnak má svoje nezastupiteľné miesto v každej kuchyni. Jeho výrazná chuť totiž dokáže ozvláštniť aj ten najjednoduchší pokrm. Aby nestratil svoju hlavnú prednosť, je dôležité správne uskladnenie. Viete, ako správne skladovať cesnak?

Ako uskladniť cesnak alebo nutné základy

Najprv je nutné vedieť, ako rozpoznať dobrý cesnak od toho zlého. Pri výbere sa zamerajte na tvar, tvrdosť a farbu kusu. Vyhnite sa mäkkým hlavičkám či strúčikom, ktoré začínajú klíčiť. Nahnednutý povrch alebo šupka nasvedčujú, že cesnak mohli poškodiť škodcovia, hniloba či pleseň. Netypický tvar paličky znamená, že vo vnútri rastlina vysychá, teda nebude mať ostrú chuť.

Rozpoznanie vhodného cesnaku nie je nič zložité. Ideálny kus je na dotyk pevný, zabalený v šupke a stabilný. Farba je biela alebo miestami fialová.

Dobre vybraný a uskladnený cesnak (o tom viac neskôr) vám vydrží dlhú dobu. Životnosť neolúpanej hlavičky sa pohybuje okolo 6 mesiacov, oddelený a neolúpaný strúčik vydrží až 3 týždne. Olúpaný kus je nutné čo najskôr spotrebovať, najlepšie do 24 hodín.

cesnak
zdroj: Sanjay Dosajh / Unsplash

Ako správne uskladniť cesnak? Vyskúšajte rôzne metódy!

Ako uchovať cesnak, aby vydržal čo najdlhšie? Na túto otázku bohužiaľ neexistuje univerzálna odpoveď, pretože záleží na spôsobe, akým sa rozhodnete cesnak uskladniť. Jednotlivé možnosti sa rôznia vo svojom prevedení, preto si ich teraz predstavíme.

Ako uskladniť cesnak po zbere?

Pred zberom je nutné poznať jednu podstatnú vec – zasiatu odrodu. Podľa nej spoznáte, kedy je vhodný čas na zber. Vyhnete sa tak hneď niekoľkým problémom – ak by ste rastlinu z pôdy vytiahli príliš skoro, nemusí dobre schnúť, naopak pri oneskorenom vytiahnutí sa cibule môžu otvárať v zemi.

Čerstvo vytiahnutý cesnak starostlivo očistite od hliny. Aby ste ho nepoškodili, zbytočne s ním nehádžte a neotĺkajte o seba. Následne vňate cesnaku zviažte po 10 až 15 kusoch alebo ich zviažte do tzv. cesnakových vrkočov, ktoré vám nezaberú veľké množstvo miesta, a navyše pôsobia veľmi esteticky.

Nech zvolíte akýkoľvek spôsob, zozbieraný cesnak zaveste na teplé miesto s dobrou cirkuláciou vzduchu. Pamätajte na to, že cesnak je rastlina náročná na zodpovedajúcu teplotu – príliš vysoké či nízke teploty mu škodia. Podobne náchylná je na slnečný svit. Dobre zozbieraný cesnak vám vydrží až jeden rok.

Ako uchovať palice cesnaku?

Väčšina z nás kupuje celé palice cesnaku. Aby ste sa vyhli ich zbytočnému vyschnutiu, dajte si pozor na časté chyby, ktoré možno robíte aj vy. Najlepšie miesto na skladovanie palíc je také, ktoré je chladné, suché a bez priameho slnečného svitu. Ideálne cesnak uložte do špajze či kuchynskej skrinky.

Zároveň je podstatné, v čom ho uložíte. Napriek tomu, že sú plastové vrecká praktické na skladovanie iných potravín, pri cesnaku sa im vyvarujte, a to kvôli možnému vzniku plesní. Radšej ho uchovávajte v sieťovaných vrecúškach, prútených košoch alebo miskách. V žiadnom prípade palicu cesnaku neukladajte do chladničky! Nikdy!

Ako uchovať olúpaný cesnak?

Cesnak bez šupky sa začne rýchlejšie rozkladať. Aby ste tento proces spomalili, nechajte ho v chladničke. Olúpaný cesnak uložte do nádoby, do ktorej neprúdi vzduch. Nielenže vydrží dlhšiu dobu, tiež predídete načuchnutiu vašej chladničky nepríjemným zápachom.

Čo keď ste cesnak olúpali a tiež nasekali či namleli? V tomto prípade ho pokvapkajte trochou olivového oleja, vložte do vzduchotesnej nádoby a tú nechajte v chladničke. Takto upravený cesnak spracujte najlepšie do 2 dní.

Ako uchovať cesnak v mrazničke?

Zmrazením cesnaku si ušetríte predovšetkým miesto v kuchyni. Tento spôsob je jednoduchý a môžete si vybrať presne takú možnosť, ktorá zodpovedá vašim potrebám.

Zmraziť je možné celý cesnak. Stačí odstrániť stonku a prípadné nečistoty. Potom cesnak starostlivo zabaľte do potravinárskej fólie a vložte do mrazničky. Po rozmrazení sa nezľaknite jeho štruktúry, pretože bude veľmi mäkká.

Zvyšné strúčiky nabudúce nevyhadzujte, ale zmrazte ich. Ich príprava sa nelíši od zamrazovania celej hlavičky. Olúpte šupku cesnaku a vložte do vrecka či dózy tak, aby ste jednotlivé strúčiky mohli vyberať pri varení. Strúčiky pred použitím nemusíte rozmrazovať.

Ak chcete ušetriť priestor nielen doma, ale aj v mrazničke, zamrazte prelisovaný alebo rozmixovaný cesnak. Vzniknutú zmes nemusíte nijako soliť, stačí ju vložiť do vrecúšok (najlepšie na prípravu ľadu) či vzduchotesných nádob.

Nech si vyberiete akýkoľvek spôsob, nezabudnite si poznamenať dátum, kedy ste cesnak zmrazili. Zamrazený cesnak vydrží v mrazničke až 6 mesiacov.

cesnak
zdroj: Fernañdo Prado / Unsplash

Uskladnenie cesnaku nie je veda

Ukázali sme si, ako správne uchovať cesnak. Pokiaľ sa naučíte vhodné postupy a vyvarujete sa chybám, ušetríte si tak čas aj peniaze za nákupy ďalších rastlín.

Tip: Vyskúšali ste všetky spomínané spôsoby uchovania cesnaku, a napriek tomu vám ešte nejaké palice ostali? Skúste nakladaný cesnak v oleji. S týmto tromfom zabodujete na akékoľvek stretnutie. Postup je jednoduchý. Do vhodnej nádoby (väčšinou menšie zaváracie poháre) vložte korenie podľa chuti a následne pripravené strúčiky. Všetko zalejte olejom tak, aby cesnak zostal ponorený. Zmes uchovajte v chlade, po 2 týždňoch môžete nádobu otvoriť. Naložený cesnak vydrží až niekoľko mesiacov.

Autor článku