3 osvedčené spôsoby, ako zničiť burinu v trávniku, nie trávu

Petra Triščíková
Publikácia: 21.07.2022

Na rozkvitnutej lúke sú krásne, okolo domu sú však pre zlosť. Reč je o rastlinách, ktoré škodia okrasným trávnikom a sú teda považované za burinu. Aby sme vám uľahčili prácu, prezradíme, aké sú najlepšie spôsoby, ako zničiť burinu v trávniku. Pomôcť vám totiž môže nielen manuálne odstránenie, ale aj chemický či domáci postrek na burinu.

Druhy buriny v trávniku

Druhov buriny u nás existuje okolo 200, pričom v trávnikoch sa najčastejšie stretnete s rastlinami, ktoré sa označujú ako širokolisté, prípadne ako dvojklíčnolistová burina. Patria medzi ne predovšetkým púpavy, sedmokrásky, skorocel, žihľava, šťavel, rebríček, palina, pichliač, rozrazil, iskerník alebo kozonoha hostcová. Najviac vás potrápia tie, ktoré majú hlboké korene, tzn. púpava alebo bodliak, nižšie sa však dozviete, že aj tých je možné sa zbaviť.

zdroj: Pixabay

S bojom proti burine začnite včas

Jednoznačne najdôležitejším krokom pri boji s burinou v trávniku je začať včas. Niektoré druhy buriny sú totiž značne agresívne, takže by sa vám mohlo stať, že z jedného nevinne vyzerajúceho kvietku budete mať behom chvíľky na trávniku apokalypsu, ktorej sa len tak nezbavíte – semená niektorých druhov buriny totiž môžu zostať pod zemou až niekoľko rokov, takže iba povrchové odstránenie buriny problém nevyrieši. A ako sa zbaviť buriny v trávniku dôkladne a navždy?

Ako sa zbaviť buriny v trávniku: ručné práce alebo postreky na burinu

Postup, ako sa zbaviť buriny v trávniku, zahŕňa 3 základné kroky: identifikáciu druhu buriny, samotnú likvidáciu zodpovedajúceho druhu buriny a následnú starostlivosť o zničený trávnik.

1. Ručné odstránenie

Manuálne odstránenie je najpracnejšie, pokiaľ však máte napríklad deti či domácich miláčikov, je rozhodne bezpečnejšie ako chemický postrek na burinu. Manuálne odstránenie buriny znamená nielen zbavenie sa rastliny na povrchu, ale predovšetkým odstránenie koreňov, inak vám hrozí nový (a ešte bujnejší) rast.

Pri rastlinách, ktorých korene nie sú také hlboké, vám bude stačiť menší vypichovák, nôž, motyčka alebo škrabka na burinu.

Ak ide o druhy buriny s hlbšími koreňmi, ako je vyššie spomínaná púpava či bodliak, je nutné koreň vypáčiť. Na to vám poslúži veľký vypichovák buriny s dlhou násadou, o ktorý sa dá poriadne oprieť, zabrať a koreň vytiahnuť.

2. Chemický postrek na burinu

Ak burinu nechcete odstraňovať manuálne, napríklad ak je príliš rozrastená alebo sa neustále vracia, môžete po dôkladnom zvážení všetkých okolností (bezpečnosť osôb a zvierat pohybujúcich sa na záhrade) použiť chemické herbicídy na burinu. Používajte výhradne zákonom schválené postreky na burinu, ktoré sa aplikujú priamo na suché listy buriny (nie po daždi či po zalievaní). Najvhodnejšie je používať postrek v bezveternom počasí pri teplote 15 – 20 °C.

3. Domáci postrek na burinu

Ak je pre vás ručné páčenie buriny príliš náročné, ale do chémie sa púšťať nechcete, môžete vyskúšať babské rady, ako odstrániť burinu z trávnika. Medzi tie patrí postrek z roztoku zo soli a octu alebo poliatie listov horúcou vodou či trochou čistého alkoholu (technického liehu). Rovnako ako v prípade chemického postreku aplikujte iba na listy, aby ste si zbytočne neničili trávnik.

Kam s vytrhanou burinou

Vytrhaná burina, na ktorú nebol aplikovaný chemický postrek na burinu, je organickým materiálom a ako takú ju môžete pokojne použiť na kompost, kde prinesie aspoň nejaký úžitok.

Starostlivosť o trávnik po odstránení buriny

Po odstránení buriny zostanú v trávniku diery a vyčerpaná pôda. Je teda vhodné jej dopriať živiny, tzn. zapracovať do nej kompost alebo práškové či tekuté hnojivá. Následne ju uhlaďte, vysaďte nové trávne semená a udržujte dostatočne vlhkú až do tej doby, pokiaľ tráva nevyrastie cca 2,5 cm.

Čo robiť, aby sa burina v trávniku (znovu) neobjavila

Najlepšou prevenciou proti tomu, aby sa burina v trávniku objavila, je udržiavať súmerne hustý porast, v ktorom nebude mať burinu šancu vyrásť. S tým vám pomôže výber správneho trávneho semena (ideálne certifikované osivo) a zeminy (najlepší je špeciálny substrát pre trávniky), vhodná doba vysiatia a starostlivosti o trávnik.

Tá zahŕňa pravidelnú kontrolu, či v trávniku nerastie burina, dostatočné ale nie prehnané hnojenie, zalievanie a kosenie – trávnik by nemal byť príliš vzrastený, zároveň by ale nemal byť nižší ako 4 cm, inak by k semenám buriny v pôde prenikalo slnko a podporovalo ich rast.

Autor článku