Ako vyrobiť škrabadlo pre mačky lacno? Máme tipy, ktoré vás nadchnú

Petra Triščíková
Publikácia: 03.05.2022

Čo mačka potrebuje k šťastnému životu? Plnú misku, čistý záchod, veľkú posteľ (vašu) a milujúceho majiteľa. A tiež škrabadlo, o ktoré si môže brúsiť pazúriky. Nemôžete si dovoliť takú veľkú investíciu? Máme tipy, ako si lacno a z dostupných materiálov vyrobiť škrabadlo pre mačky, kam ho umiestniť a ako naň mačičku naučiť.

Prečo je dôležité zaobstarať škrabadlo?

Mačka, aj keď vykastrovaná a žijúca v byte, je od prírody šelma s pekne ostrými pazúrikmi, ktoré si potrebuje brúsiť. Škrabanie je teda úplne prirodzené, mačku ho neodnaučíte (ani pokiaľ pazúriky striháte) a nemá zmysel s ním bojovať. Často býva prejavom vzrušenej radosti, napríklad keď sa pán vráti domov, alebo vybíjaním negatívnych emócií. Zároveň u neho mačka vypúšťa feromóny, ktorými značí svoje územie, čo odradí cudzie mačky.

V prírode je vhodného materiálu na škrabanie dosť, v byte však nie. Čo ale neznamená, že mačka nebude škrabať - bude a použije váš nábytok od kobercov cez stôl až po sedačku. Aby na vás doma nečakalo každú chvíľu nepríjemné prekvapenie, kúpte mačke škrabadlo, na ktorom sa vyšantí. Poradíme vám, ako na to.

Kam škrabadlo pre mačku umiestniť?

Mačka je sociálny tvor a potrebuje spoločnosť, zároveň ale potrebuje aj svoje pokojné miesto, kde môže spať a odpočívať. Rušná detská izba je teda rovnako nevhodná ako spálňa, ktorá býva cez deň obvykle prázdna. Ideálna nie je ani chodba, kde býva prievan – niektoré mačky sú naň citlivé.

Najlepším riešením je obývacia izba. Pokiaľ chcete vašu mačičku obzvlášť potešiť, postavte škrabadlo k oknu, ktorým môže pozorovať svet. V lete môžete dať škrabadlo aj na balkón. 

Ako naučiť mačku na škrabadlo?

Väčšina mačiek začne na škrabadlo chodiť prirodzene, niektorým to ale môže chvíľku trvať. V každom prípade však mačku na škrabadlo nenúťte, tým by ste jej ho sprotivili, mačka by sa zatvrdila a škrabadlo by míňala oblúkom. Najlepšie ju naň nalákate, keď ho posypete sušenou šantou mačaciou (mačacia tráva) alebo naň umiestnite obľúbenú hračku.

Najlepší materiál na škrabadlo a ďalšie pomôcky na výrobu

Najlepšie sú povrchy drevené, látkové, kožené alebo papierové, obľúbené sú aj koberce alebo sisal. Na začiatok zapátrajte doma, určite nájdete staré krabice, odrezky kobercov alebo vyradený nábytok. Úplne nevhodné sú hladké lakované povrchy.

Ďalšie pomôcky na výrobu sa budú líšiť podľa toho, do akého zložitého škrabadla sa chcete pustiť, úplným základom sú nožnice, lepidlo alebo lepiaca páska či tavná pištoľ, pre náročnejšie projekty sa bude hodiť pílka a poriadne spojovacie skrutky.

Ako vyrobiť škrabadlo pre mačky?

Jednoduché škrabadlo

Sú obľúbeným škrabadlom vašej mačičky nohy od stola? Kúpte sisalový povraz a omotajte ich s ním. Alebo pokojne celý stôl. Alebo konferenčný stolík… jednoducho čokoľvek, čo mačička rada škriabe. Sisalového povrazu môžete kúpiť rovno viac – časom ho bude treba vymeniť, mačky ho majú rady a bude sa hodiť na ďalšie typy škrabadiel.

Pinterest

Doskové škrabadlo

Sisalový povraz ešte raz (a nie naposledy). Ak sa vám omotanie nábytku povrazom zdá nevzhľadné, stačí vziať akúkoľvek doštičku a omotať ju. Môže byť na zemi alebo z neho vyrobte stojacie škrabadlo.

Pinterest

Škrabadlo z kartónu

Škrabadlá a domčeky vyrobené z krabíc sú najlacnejšie a najjednoduchšie, treba však počítať s tým, že sa kartón veľmi rýchlo ničí, nie je tak efektívny a vzniká z neho pomerne dosť neporiadku.

Pinterest

Škrabadlo z paliet a debničiek

Palety a drevené debničky poskytujú mnoho príležitostí – možno z nich vyrobiť škrabadlo, pelech alebo domček pre mačky. Na výrobu môžete využiť aj ďalšie tu uvedené prvky, napríklad rúrky, pneumatiky, vetvy alebo staré koberce. Výhodou paliet a debničiek je veľká nosnosť, takže je možné vyrobiť škrabadlo pre veľké mačky či veľkorysé škrabadlá s niekoľkými poschodiami.

Pinterest

Škrabadlo z koberca

Zostali vám odrezky po výmene kobercov? Nevyhadzujte ich! Zarámujte ich a rozveste na steny (do nižšej polohy), budú nielen praktickým škrabadlom, ale aj dekoráciou – teda kým ich mačička nezničí. Koberec je možné tiež nalepiť napríklad na bok skrine alebo, pokiaľ dáva mačka prednosť škrabaniu vo vodorovnej polohe, na dosku, ktorú položíte na zem.

Pinterest

Škrabadlo z rúrok

Obyčajné plastové rúrky omotané sisalovým povrazom sú geniálnym jednoduchým spôsobom, ako vyrobiť škrabadlo. Sú pevné, mačka po nich môže šplhať, ľahko sa napájajú, je možné z nich vyrobiť veľké škrabadlo rôznych tvarov a sú lacné. Ak robíte väčšie škrabadlo, môžete ako základňu použiť vyššie uvedenú dosku s kobercom.

Pinterest

Škrabadlo z pneumatiky

Máte v garáži staršie ojazdené pneumatiky? Umyte ich, privŕtajte kus tvrdej preglejky a omotajte sisalovým povrazom. Získate nielen škrabadlo, ale aj pohotovostné sedenie pre prípad väčších návštev či odkladací stolík na sedenie na zemi.

Pinterest

Škrabadlo z konárov

Na výrobu tohto škrabadla budete potrebovať nielen pár poriadnych vetiev, ale aj poriadnu dávku zručnosti. Ale nebojte sa! Všetko ide, keď sa chce. Vetvy môžete omotať povrazom, doplniť pelechmi, hračkami a ďalšími prvkami. Do kombinácie je možné použiť aj debničky alebo palety, ktoré budú k drevu skvele ladiť. Mačička bude nadšená a vy získate originálny doplnok domácnosti.

Pinterest

Škrabadlo z rebríka

Mačky milujú výšky! Môžu v nich relaxovať, uvoľniť sa a odplaviť stres a napätie. Škrabadlo vyrobené z rebríka, ktoré bude zároveň odpočinkovým miestom, tak budú milovať. Starý rebrík stačí jednoducho natrieť, omotať sisalovým povrazom a doplniť poličkami. Pri výrobe nezabudnite na bezpečnosť a rebrík zaistite proti zatvoreniu.

Pinterest

Nechce sa vám škrabadlo vyrábať?

Jednoduchá pomoc – jednoducho ho kúpte. Na výber sú dnes rôzne typy: od malých škrabadiel pre mačiatka až po veľkorysé niekoľko poschodové škrabadlá pre veľké mačky, ktoré disponujú hojdačkami, domčeky, rebríky a ďalšími prvkami, ktoré budú mačičku rozhodne baviť.

Autor článku