Záclony do obývačky

Záclony slúžia nielen ako ochrana pred zrakmi okolia, ale aj ako dekorácia, ktorá zútulní náš domov. Či už preferujete klasické, farebné, moderné, krátke, dlhé alebo luxusné záclony do obývačky, u nás si určite vyberiete.

Náš tip

Ako vybrať záclony do obývačky?

Okrem veľkosti býva hlavným kritériom výberu aj vzhľad záclon. Do klasických domov či na chalupy sa hodia žakárové záclony so zložitejšími vzormi. Do moderných bytov či domov stavte radšej na jednoduché záclony.

Obľúbené sú najmä jemné voálové záclony alebo lesklé luxusné záclony. Z farieb je klasikou biela, použiť sa ale dajú aj farebné záclony, napríklad v jemných prírodných tónoch, ako je krémová.

Metrážové verzus hotové záclony do obývačky

Aký je medzi nimi rozdiel? Kusové alebo hotové záclony do obývačky majú jasne danú šírku i výšku. Vybrať si tak môžete záclony rôznych veľkostí a farieb. Máte vo svojej domácnosti okná s atypickými rozmermi? V takom prípade prichádzajú na rad metrážové záclony, ktoré sa strihajú z rolky a je možné si určiť ich šírku.

Ako zmerať veľkosť okna pre záclony?

Či už si vyberiete klasické alebo moderné záclony, pamätajte, že na dokonalý výsledok je potrebné správne meranie okna. Výšku meriame vždy od garniže k parapetu alebo k podlahe. Na výpočet šírky záclony do obývačky zmerajte šírku okna a pridajte k nej 5–10 cm na presah. Ak chcete mať záclony štandardne nariasené, vynásobte čistý rozmer 1,5×, ak preferujte bohatšie nariasenie, násobte dvakrát.