Tieniace plachty na terasu

Mať byt s terasou je obrovský benefit, ktorý rozširuje možnosti relaxácie. Aby bol odpočinok naozaj dokonalý, je šikovným doplnkom tieniaca plachta na terasu, ktorá poskytne príjemný tieň a zároveň zútulní celý priestor.

Náš tip

Zatienenie terasy: ako vyberať?

Základom je vybrať vhodný tvar a veľkosť. Najobvyklejším variantom je štvorcová tieniaca plachta na terasu, ktorá pokryje pomerne veľkú plochu. Druhou obľúbenou voľbou je trojuholníková plachta, ktorá ponúka originálny vzhľad, pričom jej veľkosť býva síce o niečo menšia, pre väčšinu terás však dostatočná.

Úplne nevyhnutné je, aby bola tieniaca plachta vyrobená z priedušného materiálu, ktorý prepúšťa vzduch. Pokiaľ tomu tak nebude, bude sa pod plachtou hromadiť horúci vzduch, ktorý vám môže posedenie značne znepríjemniť.

Kedy sa hodí nepremokavá tieniaca plachta na terasu?

Nepremokavá tieniaca plachta sa hodí ako ochrana pred slnkom a dažďom na všetky terasy, ktoré nemajú striešku. Okrem praktického využitia je aj štýlovým doplnkom, ktorý zútulní vaše posedenie. Vybrať si môžete buď klasickú tieniacu plachtu, ktorú treba prichytiť k stene či trámom, alebo plachtu s podpornými tyčami, ktorá je variabilnejšia a je možné ju podľa potreby umiestniť kamkoľvek.

Ako zútulniť posedenie na terase?

Ak máte radi stredomorský štýl, najlepším neutrálnym základom je biela či krémová tieniaca plachta na terasu, ku ktorej použijete doplnky v modrej alebo tyrkysovej farbe. Ak vás to láka skôr k niečomu veselšiemu, bude sa vám páčiť farebná tieniaca plachta a vankúšikyprehozy s etnickými vzormi a výšivkami. Na zútulnenie terasy sa výborne hodí aj drevený záhradný nábytok, macramé dekorácie a samozrejme kvety.